De Basis
  • Actueel
  • Het basisinkomen
  • Standpunten
  • Verkiezingsprogramma
  • De Partij
  • Contact
  • ANBI
  • Word Lid!
  • Zoek
  • Menu Menu
  • Wil jij ook een basisinkomen?

    Steun ons dan door je in te schrijven!

Cohort aanpak Amsterdam

De noodzaak voor het onvoorwaardelijk leefbaar basisinkomen (OLBI) is duidelijk: Het huidige beleid van Groenlinks in Amsterdam, waarbij bijstand wordt gebruikt om zieken en arbeidsongeschikten te dwingen om te werken onder slechte omstandigheden, werkt in de praktijk averechts. Wethouder Wassink van Groenlinks verschuilt zich achter de Participatiewet, waardoor bijstand is verworden tot een sadistisch gedrocht waarbij mensen gepest, getreiterd, vernederd en gediscrimineerd (‘gedisciplineerd’) worden. Dit leidt tot uitbuitingsconstructies zoals het werken bij uitzendbureaus, op straffe van stopzetting van de uitkering die op sociaal minimum is. Het is tijd om af te stappen van deze oude vormen en gedachten en in te zien dat het invoeren van een onvoorwaardelijk basisinkomen de beste oplossing is. (Link Bijstandsbond) (Link Doorbraak)

De gewezen wethouder Andree van Es van Groenlinks heeft tien jaar geleden ook een constructie gebruikt waarbij publiek geld uit de gemeentekas naar het uitzendbureau Randstad werd geprivatiseerd via bijstandsgerechtigden. Dit toont aan dat dit niet een incident is, maar een structureel probleem binnen het gevoerde beleid. Het is belangrijk om hiernaar te kijken en te werken aan een beter beleid dat recht doet aan de belangen van mensen die afhankelijk zijn van een uitkering.

Er wordt moedwillig aan voorbijgegaan dat veel zieken te kampen hebben met medische problemen, notabene in coronatijd. Ze worden botweg niet geloofd en de ‘klantmanager’ treedt op als een soort Jomanda die mensen genezen verklaart met een ambtelijke handoplegging en een sneer dat ze niet willen werken. Het oordeel is dat ze altijd part-time kunnen werken, maar in hun eigen tijd part-time ziek kunnen zijn. Dit toont aan dat er meer aandacht nodig is voor de medische problemen waar zieken mee te kampen hebben.

Het dumpen van zieken vanuit de WAO, WIA en Wajong heeft ervoor gezorgd dat bijstand geen tijdelijke noodvoorziening meer is, maar permanent is geworden. Dit komt omdat chronisch zieken niet beter worden. Het mag daarom ook geen financiële noodvoorziening meer zijn. Eigenlijk kan je zeggen dat de regenten, zonder dat ze het zelf willen of beseffen, de basis voor het basisinkomen hebben gelegd in de Bijstand. Het is belangrijk om hiernaar te kijken en te werken aan een beter beleid dat recht doet aan de belangen van mensen die afhankelijk zijn van een uitkering.

Het beeld bij mensen wordt steeds maar weer bevestigd dat het huidige beleid meedogenloos is en gericht is op het treiteren en uitbuiten van zelfs zieken. Dit is het verdienmodel: door Bijstand tot een hel te maken, houden ze de lonen van werkenden laag door te profiteren van de ruggen van de armen en zieken.

Bestuurders die geen oog hebben voor de menselijke maat zijn slechte bestuurders. In de volksvertegenwoordiging horen geen bedrijfsvertegenwoordigers te zitten, omdat ze alleen gericht zijn op winst en niet op het welzijn van de samenleving. Het is belangrijk om te werken aan een beleid dat gericht is op het welzijn van iedereen, in plaats van alleen op winst.

De Participatiewet werd ondertekend door Donner en Rutte in 2003. Donner is een voorstander van het oude badhuis in de wijk, Individuele douche en WC zijn niet nodig. Hij is niet met de tijd meegegaan, wat ook weerspiegeld wordt in de Participatiewet. Over Rutte is de laatste tijd genoeg gezegd.

Arbeitensatz (Werkverplichting)
“Colijn biedt duizenden werklozen zware grondwerk tegen een hongerloontje aan de Nederlandse Heidemaatschappij.” Deze werknemers, die door stadsdichter Karel Gazell “slaven” genoemd worden, bestaan uit voormalige arbeiders, ambtenaren en ingenieurs. Zij werken onder andere aan de aanleg van het Amsterdamse Bos en Haagse Zuiderpark. Anderen worden door de regering Colijn naar barakken in Drenthe gestuurd om veen af te graven. Onwilligen verliezen hun uitkering. Het Boschplan duurt tot 1940 en de omstandigheden zijn zo slecht dat een bejaarde werkloze uitroept: “want toen kwam godzijdank de oorlog”. Gelukkig heeft mevrouw Colijn een advies voor mensen die geen eten meer kunnen betalen: vissenkoppen zijn nog steeds eetbaar.

Per 1 juli 2021 is het niet meer verplicht om te werken in de gevangenis, maar in de bijstand moet er wel verplicht worden gewerkt, terwijl deze mensen geen strafbaar feit hebben gepleegd. Dit is een kromme, botte en sadistische wetgeving die tot meer wantrouwen in de overheid en ambtenaren leidt, evenals frustratie, woede en geweld. De bedenkers en uitvoerders van deze wetgeving dienen ter verantwoording te worden geroepen. Het is een vorm van klassejustitie en kost de gemeente ongeveer 20 miljoen euro.

Tekst: Ron Smit

Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op Pinterest
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Tumblr
  • Delen op Vk
  • Delen op Reddit
  • Delen via e-mail

Gerelateerd

Navigatie

Je bevindt je op de volgende pagina: De Basis > 2. De Partij > Afdelingen > Lokaal > Kieskringen > Kieskring 9 > Gemeente > Amsterdam > Cohort aanpak Amsterdam

Zoeken

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met onze nieuwsbrief!

* vereist

Word lid!

Kijk op deze pagina om je direct in te schrijven.

Donaties

Doe een donatie of nalatenschap via de bank:
NL87ABNA0573429723

Donaties zijn ook mogelijk via cryptovaluta. Doneren kan ook met de bitcoin of de E-gulden. De adressen zijn voorzien van een zogenaamde adress QR codes, zodat dit  zonder fouten met een smartfoon of tablet kan worden ingelezen.

Bitcoin:

bc1q934k859pm347jyt3kypfam8jwmdjaaa0jap4qj




E-gulden:

LKWLoQHebbryjhj7PCTniA5cof2nyxPbcy



Informatie vrij te gebruiken

Deze site vertegenwoordigt het onderzoek en de ontwikkeling van het leefbaar basisinkomen als economisch model. Deze informatie is voor iedereen vrijelijk beschikbaar om waar mogelijk te helpen met de invoering van het leefbaar basisinkomen als een economisch model.

Doe mee!

Lid worden
Steun ons
Vrijwilliger worden
Werken bij

Nieuwsbrief

Privacybeleid

Privacybeleid

Zoeken

© Copyright - De Basis 2022
  • Twitter
  • Facebook
Scroll naar bovenzijde
Beheer cookie-toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies om apparaatinformatie op te slaan en/of te openen. Door toestemming te geven voor deze technologieën, kunnen we gegevens zoals browsengedrag of unieke IDs op deze site verwerken. Door niet te accepteren of toestemming in te trekken, kan dit negatieve gevolgen hebben voor bepaalde functies en functies.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel om de gebruik van een specifieke service, specifiek aangevraagd door de abonnee of gebruiker, mogelijk te maken, of enkel voor het doel om een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk uit te voeren.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder bevelschrift, vrijwillige medewerking van uw internetprovider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel is opgeslagen of opgehaald normaal gesproken niet worden gebruikt om u te identificeren.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}