Verplaats jezelf in alle posities van mensen om een begrip van de werkelijkheid te krijgen vanuit alle oogpunten. Bekijk bij welke je een belang merkt dat je wil verdedigen en waarom je het wil verdedigen en waarom je deze positie wilt verdedigen.

Bijvoorbeeld – met geld – verplaats jezelf in een positie met weinig geld om eten te kopen en je kinderen een opleiding te laten volgen, vermeerder dan het geld en zie hoe je keuzes veranderen – en als je dan veel geld zou hebben zie hoe je zelf verandert – en stel je vervolgens voor dat er ‘gelijk geld’ is – genoeg voor iedereen en zie waarom het is dat je niet in staat bent voldoende geld aan anderen te gunnen, alhoewel je het voor jezelf wil – waarom deze behoefte om beter af te willen zijn dan een ander bestaat in jezelf terwijl het niet op de realiteit gebaseerd is, maar eerder op een obsessie anderen als minderwaardig te beoordelen, in een dwangmatig idee van ongelijkheid dat maakt dat je bang bent dat anderen je misbruiken als er gelijkheid zou zijn.

Vind het dan in jezelf om jezelf te corrigeren en over de angsten te komen die je gebruikt om ongelijkheid te rechtvaardigen. Kijk vervolgens terug op de verschillende condities die je hebt ervaren door jezelf in andere levens te verplaatsen – nu heb je een effectieve manier geleerd om je verbeelding te gebruiken – om te begrijpen hoe het leven voor anderen is, zonder het zelf aan den lijve te hoeven ervaren.

Maak deze ervaring waardevol door datgene in je te veranderen dat veroorzaakt dat anderen lijden en dan zul je verlichting ervaren en de wereld zal een betere plaats worden, wanneer je je ervan verzekert dat je je ervaring van een wereld waarin iedereen voldoende heeft integreert en het nieuwe wereldsysteem wordt in onderwijs, economie, politiek, gezondheidszorg. We hebben allemaal de capaciteit onszelf te onderwijzen – als we eenmaal onze eigen rechtvaardigingen en angst voor anderen als gelijken hebben verwijderd.