De uitslag van de verkiezingen wordt bepaald door het aantal wel uitgebrachte geldige stemmen. De niet uitgebrachte stemmen worden versleuteld naar ratio van het aantal wel uitgebrachte stemmen. Er wordt weleens gedacht dat alle niet uitgebrachte stemmen naar de grootste 2 of 3 partijen gaan; dat is niet waar en ze worden ook niet verloot.

Bijvoorbeeld: er zijn 100 stemmers en het volgende gebeurt met die 100 potentiële stemmen: 30 voor partij A, 40 voor partij B en 10 voor partij C. 20 mensen hebben niet gestemd, 80 dus wel. Die 20 stemmen worden verdeeld naar diezelfde ratio: 3/8 naar partij A, 4/8 naar partij B en 1/8 naar partij C.

Stel dat er van die 20 niet stemmers 10 blanco stemmers zijn (je gaat wel stemmen maar vult niets in op de lijst) en/of ongeldige stemmen (meerdere opties aankruisen bijvoorbeeld) dan zouden er 10 worden versleuteld en zijn die andere 10 feitelijk niet bestaand. Een blanco stem wordt in Nederland slechts meegerekend in het opkomstpercentage.

Feit is – de berekeningen daarvan daargelaten – dat beide keuzes op de verkiezingsuitslag weinig invloed hebben, aangezien het PERCENTAGE wel uitgebrachte geldige stemmen uiteindelijk de zetelverdeling bepaalt. Al gaan er van de 100 mensen maar 2 stemmen, dan zullen theoretisch gezien die twee stemmen/partijen uiteindelijk alle stoelen mogen bezetten (!). Er blijft geen 98% van leeg.

Omdat traditionele CDA/VVD/PvdA stemmers altijd gaan stemmen, steun je door niet te stemmen deze partijen. Immers, als je wel had gestemd, was het percentage anders uitgevallen. Alleen door het stemmen kun je je stem laten horen, kun je aangeven waar je het min of meer mee eens bent. De enige weg naar verandering is de politiek. Als je denkt dat je stem er niet toe doet, dan hebben ze je precies waar ze hebben willen.

Een nieuw fenomeen op de sociale media is het ruilen van stempassen tegen allerlei gebruiksartikelen als staafmixers en fietsen. Vraag jezelf af waarom men een stempas wil ruilen, blijkbaar zit er waarde aan je stempas. De ruil is als volgt: je geeft je stempas af met VOLMACHT, jij krijgt het artikel. Vervolgens kan de ontvanger stemmen op wie hij of zij wil. De kans is natuurlijk erg groot dat gestemd gaat worden op een partij waar jij het helemaal niet mee eens bent.

Ons advies is: ga STEMMEN en stem op een partij die het meest aansluit bij jouw ideeën/wensen.

Johan Wesselink