Terwijl de conjunctuur en het consumentenvertrouwen in de rest van Europa in de lentefase lijkt te zijn gekomen, probeert de regering in Nederland het land zo lang mogelijk in de kille winterfase te houden. Met pro-cyclisch beleid (bezuinigen als het slecht gaat) probeert de regering de bevolking maximaal uit te persen ten gunste van bedrijven die vooral personeel ontslaan om deze mensen met behoud van uitkering (met behoud van armoede en bijstandsregime) weer te laten werken bij bedrijven. Bedrijven zijn echter niet aan het automatiseren om arbeidsplaatsen te creëren.

Door de voortschrijdende technologie zijn daarom structureel arbeidsplaatsen aan het verdwijnen.
Met arbeidsplaatsen bedoel ik niet werk met behoud van armoede en bijstandsregime ook wel ‘werken met behoud van uitkering’ genoemd door beleidsmakers. Dat is moderne slavernij. De directies bij bedrijven lopen daar rond met het geld van de werknemers. De ondernemers stoppen elkaar daarbij prijzen toe en roepen hoe ‘sociaal’ ze wel niet bezig zijn (Omarmprijs). De mensen in kwestie moeten voortleven met behoud van armoede en bijstandsregime; dat is niet sociaal maar uitbuiting en vernedering bedoeld om de veroorzakers van de crisis te steunen in hun oplichterspraktijken.

Het probleem is dat het geld om de mensen heen word geleid naar banken en bedrijven. Voorbeeld: Willem Vermeend (PvdA) zat op TV in een ochtendprogramma te vertellen dat als het slecht gaat met de economie dat er dan geen geld aan mensen moet worden gegeven, omdat ze het dan toch alleen maar op de bank zetten. Ik denk dan: mensen blij EN banken blij. Maar nee. Het geld word bij de PvdA om de mensen heen geleid naar banken en bedrijven. Of neem nou wethouder Van Es (GL). Zij geeft duizenden euro’s aan Randstad Uitzendburo als deze een tijdelijke ‘baan’ heeft voor een werkloze in de Bijstand. Waarom niet de werkloze zo’n bonus geven als hij een tijdelijke baan vind bij Randstad?. Dan krijgen de mensen geld in handen en daar kan de economie weleens van aantrekken!. Dat is niet de bedoeling van de huidige politici, die zolang mogelijk een excuus zoeken om vooral banken en andere grootbedrijven geld te geven en de burgers laten verrekken.

Het mag duidelijk zijn dat als er iets moet veranderen, dat de politiek een drastisch andere koers moet varen dan tot nu toe gebruikelijk was. Ze willen het geld zolang mogelijk naar zichzelf toeschuiven. Ik zou het Basisinkomen invoeren om geld onder de mensen te brengen. Dit is de tijd van verandering. Inkomen en arbeid moeten gedeeltelijk ontkoppeld worden anders sneuvelt de economie. De huidige neoliberale politiek draagt bij aan het in stand houden van de crisis. De koers die de Basis Inkomen Partij (BIP) gaat varen is het invoeren van het leefbaar Basisinkomen. Dat is het signaal van vertrouwen dat de lentefase is aangebroken in de conjunctuur en herstel van de economie kan beginnen en de koopkracht weer op peil kan komen.

Tekst: Ron Smit.