Ingezonden mail

Voor mij zou het basisinkomen echt een uitkomst zijn. Als alleenstaande moeder heb ik naast mijn praktijk voor natuurgeneeskunde een aanvulling vanuit de bijstand. Ik heb geen energie genoeg om genoeg inkomen te verdienen uit mijn werk. Voor mijn beroep zijn er veel kosten die ik niet met de inkomsten mag verrekenen. Dat betekent dat ik ver onder bijstandsniveau leef. Neem nou bijvoorbeeld de verplichte bijscholingen zodat ik bij de beroepsvereniging aangesloten kan blijven, zodat de patiënten hun behandeling vergoed krijgen.

Bij de gemeente vinden ze die kosten niet nodig zodat ik ze zelf betaal. Waar het op neer komt is dat ik betaal zodat ik kan werken zodat de klanten niks hoeven te betalen met als gevolg dat ik geen cent te besteden heb.

Klinkt heel onlogisch, als ik thuis blijf hou ik in feite meer geld voor mezelf over. Maar ja, ik wil nu eenmaal graag werken. Ik lig ‘s nachts wakker over de rekeningen, kan niet veel boodschappen doen. Ik wil niet teveel zeuren hoor.

Nu dacht ik: dan ga ik er een baantje naast zoeken, makkelijker gezegd dan gedaan. Er is niks voor mij, ik ben 48. Zelfs een studie met een stage lijkt onmogelijk; vanuit de gemeente willen ze me graag weer in de sociale werkplaats hebben onder het mom van werkritme of iets doms. Ik als HBO-er voel me daar niet echt thuis. Trouwens ik heb thuis genoeg te doen, neem nou een kind opvoeden in mijn eentje, het huishouden doen, werken en alles wat er in een normaal gezin allemaal gedaan wordt. Ik doe alles alleen. DUS graag een basisinkomen, dan functioneer ik vast beter.

E. Veenstra