Link http://www.pnoconsultants.nl/subsidies

Europa stimuleert steden om te innoveren door 372 miljoen euro subsidie beschikbaar te stellen voor innovatieve stedelijke ontwikkeling. Steden met meer dan 50.000 inwoners kunnen tot eind maart Europese subsidie aanvragen voor innovatieprojecten die de stedelijke ontwikkeling ten goede komen. Met tot maar liefst 80% subsidie per project wil de Europese Commissie nieuwe manieren vinden om in Europa samen te leven.

Een ander voorbeeld is de investeringssubsidie voor duurzame energie voor de zakelijke markt en particuliere huishoudens. Hierbij is nu 70 miljoen subsidie gegeven aan de Nederlandse bevolking. Dit is een typisch voorbeeld van de rijken worden rijker, want zo’n duurzaam systeem is extreem duur. Uiteraard zijn er voor de mensen die een minder hoog inkomen hebben ‘duurzame leningen’ mogelijk met ‘lage’ rentes.

Dit is ook zo bij aardbevingsschade, dan kun je ook subsidie krijgen voor allerlei besparende maatregelen. Echter als je eigen ‘potje’ leeg is, kun je niet investeren en gaan zulke subsidies alleen naar mensen die nog enigszins wat in het ‘spaarpotje’ hebben.

Een subsidie is vaak een aanvulling voor een investering. Dit betekent dat alleen mensen die al geld hebben, kunnen profiteren van een subsidie. Of anders gewezen zijn op het afsluiten van dure leningen waar de banken weer kunnen profiteren van de bevolking.

Geld stroomt in dit systeem altijd naar waar al geld zit. Het merendeel van de subsidies zouden beter een gift kunnen zijn, zodat iedereen hiervan zou kunnen profiteren. Waarom wordt bijvoorbeeld dit geld niet geïnvesteerd in een duurzame oplossing waar iedereen baat bij heeft? Óf waarom wordt dit niet als gift gegeven aan hen die niet de middelen hebben om zelf extra investeringen te doen?

In het voorbeeld van de Europese subsidiëring gaat 80% van het subsidiegeld niet naar de zogenoemde artikel 12 gemeentes, want die kunnen zelf niet 20% van het benodigde geld opbrengen. Wederom zie je hier hetzelfde mechanisme naar voren komen. Het is geen gift, maar wederom een aanvulling om die 20% eigen gelden los te peuteren. Het lijkt erop dat subsidies dus een smeermiddel zijn om het geld dat nog in het ‘spaarpotje’ zit los te krijgen.

De beste integrale oplossing die de Europese Commissie kan vinden om in Europa samen te leven is om een leefbaar inkomenssysteem in te voeren. Martin Luther King zag het al in: het opheffen van armoede is de effectiefste methode om veel problemen in de samenleving tot een oplossing te brengen.