Standpunten en thema’s
Standpunten
Onze thema’s en standpunten versmelten het individuele belang met het maatschappelijk verstand. Wij kiezen ervoor om onze standpunten per thema uit te leggen, zo blijft het overzichtelijk.
Algemene artikels
Thema’s
De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN) en vormen de basis voor onze visie. Deze zeventien doelen hebben als doel om de wereld een betere plek te maken tegen 2030.
Klik op een thema hieronder om relevante artikelen te lezen, of lees verder voor een overzicht van wat elk thema inhoudt.
-
Geen armoede
Er hoeft in deze wereld geen sprake meer te zijn van armoede, en zeker niet in Nederland. Met het Basisinkomen en daarnaast de vrijheid om meer inkomen te verdienen hoeft niemand meer in armoede en onzekerheid te leven. Het Basisinkomen voorziet in de basisbehoeften van de mens: een garantie om in ieder geval te kunnen zorgen voor onderdak en voedsel. Door het Basisinkomen kunnen we ervoor zorgen dat geen enkele Nederlander meer onder de Nederlandse armoedegrens leeft en zich niet alleen hoeft bezig te houden met overleven. Armoede stompt zowel lichamelijk als geestelijk af, er blijft weinig energie over voor iets anders dan te overleven. Door het invoeren van het Basisinkomen kunnen mensen zich gaan ontwikkelen en dan zal dat vrij zeker leiden tot nieuwe ideeën en producten, mensen gaan meer uitgeven, kunnen gezonder gaan leven (omdat ze meer geld hebben kunnen de mensen duurdere producten kopen die meer voedingsstoffen hebben) en de mensen ervaren dan meer tevredenheid in het leven.
-
Geen honger
Het invoeren van het Basisinkomen zorgt ervoor dat iedereen de middelen heeft om goed en gezond eten te kopen. Ook zal het leiden tot een financiële vrijheid waardoor er tijd vrijkomt om nodige ideeën en producten op het gebied van landbouw en veeteelt te ontwikkelen. Hierdoor kan ook een groeiende wereldbevolking van genoeg en gezond voedsel worden voorzien.
-
Goede Gezondheid en Welzijn
Het Basisinkomen zal een grote invloed hebben op het vergroten van de gezondheid en het welzijn van iedereen. Het opheffen van de vernederende controles en de (te) veel regels vanuit het Rijk voor de mensen die een uitkering hebben of in de bijstand leven zal leiden tot ont-stressen, geestelijke rust en ruimte voor eigen zingeving en invulling van de tijd.
-
Kwaliteitsonderwijs
Het Basisinkomen zal direct een grote invloed hebben op het onderwijs. Studenten zullen niet meer gedwongen zijn om bijbaantjes aan te pakken om in hun levensonderhoud te voorzien. Ze hebben meer tijd over, om zich op hun studie te concentreren. Ook de tweedeling (studenten met ‘rijke’ ouders en studenten met ‘arme’ ouders) in het hoger onderwijs door het gedwongen leenstelsel zal door het Basisinkomen worden tegengegaan. Leerkracht zijn is een passie. De leerling staat centraal en niet het ego van de docent. De meeste ouders kennen hun kind goed en de ouders hebben inzicht hoe hun kind is en kan functioneren. Het onderwijs gaat zo ingericht worden dat elk kind meetelt en de aandacht krijgt die het verdiend.
-
Gendergelijkheid (gelijkheid tussen man en vrouw)
Het Basisinkomen draagt bij aan een grotere gendergelijkheid in Nederland. Voor het eerst in de geschiedenis krijgt de ouder met de zorgtaak (tot nu voornamelijk de moeder) een eigen inkomen en wordt dus volledig onafhankelijk van het inkomen van een partner, en heeft hier dan ook volledige zeggenschap over. De thuis-blijf-ouder kan in vrijheid, en niet economisch gedwongen, kiezen om naast de zorgtaak ook een baan te hebben, (fulltime of parttime).
-
Schoon water en sanitair
Het Basisinkomen kan ervoor zorgen dat je een dak boven je hoofd hebt. In Nederland hebben alle huizen waterleidingen en rioolbuizen. Er is baat bij om dit gezamenlijk zo goed mogelijk te regelen. Zonder goede sanitaire voorzieningen loopt de hygiëne achteruit, zodat ziektes de kop op kunnen steken.
-
Betaalbare en Duurzame Energie
Betaalbare energie is een basisbehoefte. Het Basisinkomen geeft ons geld waarmee wij duurdere energie kunnen kopen. Als wij genoeg geld hebben om te kunnen leven en niet meer hoeven te overleven kunnen wij ook denken aan duurzaamheid. Als er meer geïnvesteerd wordt om betaalbare goede nieuwe duurzame energie te ontdekken of uitvinden dan is de mens er zeker bereid toe om daarin te geloven en te kopen. Lokale energiecollectieven kunnen opgezet worden zodat er geen energie verloren gaat door transport en er geen ziektes meer komen door hoogspanningslijnen. Met het Basisinkomen kan je geld te investeren in een eigen huis om het te verduurzamen. Zo wordt er momenteel onder andere geïnvesteerd in zonnepanelen, dubbel glas en isolatie.
-
Waardig werk en economische groei
Met het Basisinkomen is de beroepsbevolking niet meer afhankelijk van de werkgevers. Het Basisinkomen is genoeg voor onze basisbehoeften daardoor hebben de werknemers een vrije en een eerlijkere positie bij het onderhandelen van de arbeidsvoorwaarden. Als de arbeidsvoorwaarden je niet bevallen is het makkelijker om weg te gaan en kun je ergens anders gaan werken. Ook kun je voor werktijden te kiezen die beter bij je levensstijl passen. Door het Basisinkomen krijgt een groot deel van de bevolking meer inkomen en meer tijd. Dit zal de koopkracht verhogen en worden er meer producten gekocht. Dit komt de economie ten goede. Doordat onze samenleving zo snel verandert is er een grote vraag naar nieuwe ideeën en producten.
-
Industrie, Innovatie en Infrastructuur
Op de industrie zal de invoering van het Basisinkomen een hele grote invloed hebben. In de eerste plaats zullen de werkverhoudingen veranderen. Door het Basisinkomen is een werknemer niet meer volledig afhankelijk van het inkomen dat verdient wordt door het werk bij een bedrijf. Hierdoor heeft de werknemer een betere onderhandelingspositie als het gaat om het onderhandelen van arbeidsvoorwaarden. De arbeidsvoorwaarden binnen bedrijven zullen verbeteren. Een werknemer zal meer tijd hebben om zich te scholen en dit zal ten goede komen aan de kwaliteit van het bedrijf. Door de financiële zekerheid van het Basisinkomen zullen meer mensen een eigen bedrijf (startup) starten. Hierdoor zal het aanbod van bedrijven erg gaan veranderen en is de markt ook flexibeler om in te springen op nodige nieuwe ideeën en producten. Hierdoor zal ook onze infrastructuur gaan veranderen. Er zullen hyperloops (net zoals de buizenpost maar dan voor grote producten) gebouwd worden en dat zal het vervoer met de trein en (vracht)auto veel verminderen waardoor de luchtvervuiling zal afnemen en de vervoerskosten verminderen.
-
Ongelijkheid verminderen
Het basisinkomen heeft een positief effect op ongelijkheid doordat iedereen in ieder geval gelijke begin kansen heeft. De invoering van een leefbaar basisinkomen vermindert stress, woede en agressie. Ook discriminerend beleid en regelgeving zoals kunstmatige armoede, dat zorgt voor armoede, moet worden gestopt.
-
Duurzame Steden en Gemeenschappen
Door de invoering van het Basisinkomen hebben mensen meer tijd voor het verbeteren van de eigen leefomgeving, Voorbeeld is: vertical farming, een nieuwe techniek dat stedelijke voedselproductie (stadslandbouw) op bijv. daken mogelijk maakt. Dit met een vermindering van stikstof en een hogere opbrengst.
-
Verantwoorde consumptie en Productie
Innovaties die gericht zijn op duurzame energie zijn nodig, want met een toenemende energiebehoefte moet ook de duurzaamheid toenemen. Doorgaan met fossiele brandstoffen verstoken verstikt de atmosfeer en onze eigen leefomgeving. Het Basisinkomen voorziet in een eerlijke toegang tot gezond voedsel en duurzame energie. Voor een betere en gezondere voedselvoorziening is ook een betere verdeling van inkomen nodig namelijk het Basisinkomen.
-
Klimaatactie
Het Basisinkomen zorgt ervoor dat meer mensen gaan ondernemen. Veel mensen willen namelijk iets goeds doen voor de wereld en hun leefomgeving. Nu worden ze tegengehouden door verouderde regels en een monetair (geld) systeem gebaseerd op oneindige groei, terwijl de aarde eindig is. Door het Basisinkomen zijn er minder commerciële prikkels, waardoor er ruimte komt voor innovatie en bedrijvigheid ten behoeve van het milieu en klimaat.
-
Leven in het Water
De mensheid is afhankelijk van schone zeeën en het leven onder water is afhankelijk van hoe de mensen met de zeeën en oceanen omgaan, dus we hebben grote behoefte aan mensen die hier onderzoek en werk in willen steken. Het Basisinkomen maakt dat mogelijk. Overbevissing, (olie)transport op het water, windmolens, boortorens en afvaldumping vanuit schepen hebben een grote impact op het leven in het water.
-
Leven op het Land
De impuls om de natuur op te offeren om geld te verdienen verdwijnt als noodzaak met de invoering van het Basisinkomen. Megastallen met varken en koeien, die onder slechte omstandigheden werken, zullen net als stroperij en ontbossing zullen eerder gezien worden als onaanvaardbaar dan als noodzakelijk om te overleven.
-
Vrede, Justitie en Sterke Publieke Diensten
Het Basisinkomen zal een vreedzame en samenwerkende samenleving bevorderen en toegankelijke publieke dienstverlening voor iedereen. Stijgende ongelijkheid leidt tot uitsluiting van de samenleving, onvrede en ontoegankelijke dienstverleningen. Bijv. zorg wordt steeds ontoegankelijker gemaakt door dat men marktwerking heeft ingevoerd,
-
Partnerschap om Doelstellingen te Bereiken
Het opzoeken van samenwerking en partnerschap om collectieve doeleinden te halen zou veel meer normaal moeten worden. Niet samenwerken is het resultaat van decennialange rivaliteit en concurrentie waarin iedereen vecht voor zijn eigen hachje en de ‘samenleving’ uit het oog is verloren. (Concurrentie en ongelijkheid zijn bijv. de leidende motieven van EU) De invoering van het Basisinkomen zal pas echt leiden tot uitvoeren van alle genoemde SDG’s.