Gendergelijkheid
Duurzaam Ontwikkelingsdoel 5
Het basisinkomen draagt bij aan een grotere gendergelijkheid in Nederland. Voor het eerst in de geschiedenis krijgt de ouder met de zorgtaak (tot nu voornamelijk de moeder) een eigen inkomen en wordt dus volledig onafhankelijk van het inkomen van een partner, en heeft hier dan ook volledige zeggenschap over. Ze kunnen in vrijheid, en niet economisch gedwongen, kiezen om hiernaast ook een parttime baan te gaan uitvoeren. Met het basisinkomen is er meer adem in het gezin om de zorgtaken goed te verdelen of ervoor te kiezen dat een van de ouders de zorgtaak volledig op zich te neemt en toch onafhankelijk blijft.
Het basisinkomen zal veel invloed op de rolverdeling tussen mannen en vrouwen in onze samenleving. Dit maakt de weg vrij naar een verdergaande acceptatie en vervlakking van alle genderverschillen.
Klik op deze link voor meer info over de officiële doelstelling (Bron: sdgnederland.nl)
Mis jij een onderwerp in deze sectie of is er een onderwerp waar je graag een artikel over zou willen lezen? Neem dan contact met ons op!
Deze pijler sluit aan bij de SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) die zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN) en vormen de basis voor onze visie. Deze SDG’s zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030.